Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Čes. a Slov. Gastroent., 55, 2001, No. 6, p. 237-241
 
Probiotika v gastroenterologii 
Frič P. 

II. interní oddělení Ústřední vojenské nemocnice a Subkatedra gastroenterologie IPVZ, Praha
 


Souhrn:

       Probiotika jsou živé mikroorganismy lidského původu, jejichž užívání ovlivňuje příznivě zdravotní stav a umožňuje předejít nebo zlepšit některé choroby. Prebiotika jsou součásti potravy nestravitelné v tenkém střevě (vláknina, oligofruktany – tzv. „tračníková potrava“), které přecházejí do tlustého střeva a jsou metabolizovány probiotickou flórou za vzniku krátkých mastných kyselin, aminokyselin, polyaminů, růstových faktorů, vitaminů a antioxidancií. Tyto látky kryjí mimo jiné významnou část nutričních potřeb sliznice tračníku. Probiotikum má splňovat řadu kritérií, k nimž patří zejména: fenotypická a genotypická klasifikace, žádné patogenní vlastnosti, lidský původ, aplikace v živém stavu, odolnost k žaludeční kyselině a žluči, schopnost adherovat ke kolonocytům, schopnost kolonizovat tračník, klinicky prokazatelný příznivý účinek na zdravotní stav a bezpečnost. Experimentální a klinické studie dokládají použití probiotik u těchto stavů: průjem cestovatelů, průjem po antibiotikách, recidivující kolitida způsobená Clostridiem difficile, kojenecké průjmy, rotaviravá enteritida, idiopatické střevní záněty, chronická pouchitida, kolorektální karcinom, akutní pankreatitida, průjem při HIV infekci a dětský atopický ekzém. Probiotika prokázala v těchto studiích následující účinky: účast v tvorbě nutričních substrátů střevní sliznice, příznivý účinek na střevní imunitu, úpravu porušené slizniční bariéry a prevenci mikrobiální translokace, eliminaci toxinů a eradikaci patogenních mikrobů, tvorbu steroidů z cholesterolu a redukci celkového cirkulujícího cholesterolu, účast v regulaci střevních funkcí a snížení výskytu chemicky indukovaných střevních nádorů u hlodavců. Probiotika přinášejí nové terapeutické možnosti u řady chorob a lze očekávat, že jejich význam se bude zvyšovat s přibývajícími poznatky a zkušenostmi.

        Klíčová slova: probiotika – prebiotika – mikrobiální interferenční terapie – tračníková potrava – choroby trávicího ústrojí
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER