Souhrn:
Probiotika jsou živé mikroorganismy lidského původu, jejichž užívání ovlivňuje příznivě zdravotní stav
a umožňuje předejít nebo zlepšit některé choroby. Prebiotika jsou součásti potravy nestravitelné v tenkém
střevě (vláknina, oligofruktany – tzv. „tračníková potrava“), které přecházejí do tlustého střeva a jsou metabolizovány probiotickou flórou za vzniku krátkých mastných kyselin, aminokyselin, polyaminů, růstových faktorů, vitaminů a antioxidancií. Tyto látky kryjí mimo jiné významnou část nutričních potřeb sliznice tračníku.
Probiotikum má splňovat řadu kritérií, k nimž patří zejména: fenotypická a genotypická klasifikace, žádné
patogenní vlastnosti, lidský původ, aplikace v živém stavu, odolnost k žaludeční kyselině a žluči, schopnost
adherovat ke kolonocytům, schopnost kolonizovat tračník, klinicky prokazatelný příznivý účinek na zdravotní
stav a bezpečnost. Experimentální a klinické studie dokládají použití probiotik u těchto stavů: průjem cestovatelů, průjem po antibiotikách, recidivující kolitida způsobená Clostridiem difficile, kojenecké průjmy, rotaviravá enteritida, idiopatické střevní záněty, chronická pouchitida, kolorektální karcinom, akutní
pankreatitida, průjem při HIV infekci a dětský atopický ekzém. Probiotika prokázala v těchto studiích následující účinky: účast v tvorbě nutričních substrátů střevní sliznice, příznivý účinek na střevní imunitu, úpravu
porušené slizniční bariéry a prevenci mikrobiální translokace, eliminaci toxinů a eradikaci patogenních mikrobů, tvorbu steroidů z cholesterolu a redukci celkového cirkulujícího cholesterolu, účast v regulaci střevních
funkcí a snížení výskytu chemicky indukovaných střevních nádorů u hlodavců. Probiotika přinášejí nové
terapeutické možnosti u řady chorob a lze očekávat, že jejich význam se bude zvyšovat s přibývajícími poznatky a zkušenostmi.
Klíčová slova:
probiotika – prebiotika – mikrobiální interferenční terapie – tračníková potrava – choroby
trávicího ústrojí
|