Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Vnitř. Lék., 46, 2000, No. 9, p. 510 - 514
 
Nutriční aspekty hyperlipoproteinémií 
Zadák Z., Bláha V., Hyšpler R., Žďánský P. 

Klinika gerontologická a metabolická Fakultní nemocnice UK, Hradec Králové,
 


Souhrn:

       Článek obsahuje současné názory na význam jednotlivých nutričních substrátů, důležitých pro konstrukci diet pro nemocné s primárními i sekundárními hyperlipoproteinemiemi, zdůvodnění jednotlivých opatření a obecný návod, podle kterého je možné sestavit s využitím výpočtu energe- tické potřeby pro normostenického i obézního pacienta individuální dietní opatření lékařem nebo dietní sestrou. V článku jsou zdůrazněny i některé nové aspekty nutriční farmakologie využitelné nejen pro léčbu hyperlipoproteinémií, ale i pro prevenci trombogenních komplikací a nepřízni- vých vazomotorických reakcí u pacientů s postižením kardiovaskulárního systému.

        Klíčová slova: Hyperlipidémie - Ischemická choroba srdeční - Ateroskleróza - Dietní léčba
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER