Nutriční aspekty hyperlipoproteinémií
Zadák Z., Bláha V., Hyšpler R., Žďánský P.
Klinika gerontologická a metabolická Fakultní nemocnice UK, Hradec Králové, |
|
Souhrn:
Článek obsahuje současné názory na význam jednotlivých nutričních substrátů, důležitých pro
konstrukci diet pro nemocné s primárními i sekundárními hyperlipoproteinemiemi, zdůvodnění
jednotlivých opatření a obecný návod, podle kterého je možné sestavit s využitím výpočtu energe-
tické potřeby pro normostenického i obézního pacienta individuální dietní opatření lékařem nebo
dietní sestrou. V článku jsou zdůrazněny i některé nové aspekty nutriční farmakologie využitelné
nejen pro léčbu hyperlipoproteinémií, ale i pro prevenci trombogenních komplikací a nepřízni-
vých vazomotorických reakcí u pacientů s postižením kardiovaskulárního systému.
Klíčová slova:
Hyperlipidémie - Ischemická choroba srdeční - Ateroskleróza - Dietní léčba
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|