Význam rostlinných sterolů u diabetiků
Šmahelová A.1, Zadák Z.1, Hyšpler R.1, Haas T.2
1Klinika gerontologická a metabolická Lékařské fakulty UK a FN, Hradec Králové, přednosta prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc. 2III. interní klinika 1. lékařské fakulty UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc. |
|
Souhrn:
Rostlinné steroly se vyskytují přirozeně v rostlinách a olejích. Sitosterol a campesterol jsou ukazateli
absorpce cholesterolu z potravy a v organismu se netvoří. V kombinaci s vyšetřením dalších
necholesterolových sterolů (latosterolu a squalenu) lze posuzovat podíl endogenní syntézy a absorpce
cholesterolu. U 38 diabetiků 2. typu (59,9 let, BMI 29,8 kg/m2, HbA1c 7,6 %, C-peptid 0,82
nmol/l) a u 40 nediabetiků (37,2 let, BMI 25,4 kg/m2, HbA1c 5,2 %, C-peptid 0,85 nmol/l) jsme změřili
koncentraci necholesterolových sterolů: latosterolu (diabetici 10,64, nediabetici 6,04 mol/l, p =
0,09), squalenu (diabetici 3,42, nediabetici 1,78 mol/l, p < 0,01), sitosterolu (diabetici 3,91, nediabetici
3,80 /l, p = 0,60) a campesterolu (diabetici 7,91, nediabetici 8,85 mmol/l, p = 0,09). U nediabetiků
koreluje squalen pozitivně s C-peptidem, latosterol s triacylglyceroly a campesterol s HbA1c.
U diabetiků koreluje kompenzace diabetu negativně s hladinou čistě rostlinných sterolů. Zdá se,
že vyšší hladinou HbA1c může být i vstřebávání rostlinných sterolů a tím pravděpodobně i cholesterolu
ovlivněno negativně.
Klíčová slova:
Rostlinné steroly - Necholesterolové steroly - Latosterol - Squalen - Sitosterol -
Campesterol - Cholesterol - C peptid - Glykovaný hemoglobin (HbA1c) - Inzulinová rezistence -
Diabetes mellitus 2. typu
|