Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Čas. Lék. čes., 2005, 144, pp. 529–533.
 
Úloha jednotlivých nutričních faktorů v redukčním režimu 
Kabrnová K., Hainer V. 

Endokrinologický ústav – Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity, Praha
 


Souhrn:

       Obezita je dnes jedním z nejvýznamnějších problémů zdravotnictví nejen v rozvinutých, ale i v rozvojových zemích. Vznik obezity je výsledkem pozitivní energetické bilance. Proto je strategie prevence a léčby obezity zacílena na energetickou bilanci. Dietní léčba by měla být zaměřena především na redukci příjmu tuků, protože tuky mají ze všech základních živin nejvyšší energetickou denzitu a vyznačují se nízkou sytivostí a nízkou postprandiální termogenezí. Přestože sacharidy ve srovnání s tuky nehrají tak významnou úlohu v patogenezi obezity, je potřeba při léčbě obezity a metabolického syndromu také omezit příjem jednoduchých cukrů. V průběhu redukčního režimu je nutné zohlednit jak rozdílný metabolický efekt jednotlivých mastných kyselin (polynenasycené a n-3 mastné kyseliny versus nasycené mastné kyseliny) a jednotlivých sacharidů (sacharidy o nízkém a vysokém glykemickém indexu), tak i význam vlákniny. Bílkoviny v redukční dietě příznivě ovlivňují výsledek redukčního režimu svým vlivem na postprandiální pocit sytosti a na postprandiální termogenezi. V poslední době je také zkoumána úloha příjmu vápníku, fosfátu a vitamínu A na regulaci tělesné hmotnosti.

        Klíčová slova: obezita, redukční režim, makronutrienty, vápník, fosfát, vitamin A.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER