Souhrn:
Krevní destičky hrají zásadní roli ve fyziologii primární hemostázy a v patofyziologických procesech
arteriální trombózy. Za známku aktivity destiček je považován zvýšený střední objem destiček (MPV),
který je dokonce označován za nezávislý rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění. Ačkoliv je
obecně známo, že korekce hmotnosti redukuje některé faktory kardiovaskulárních onemocnění u obézních
nemocných, dochází ke zvětšování MPV během snižování hmotnosti. Ve dvou skupinách 46
obézních nemocných (1. skupina 24 nemocných s krátkodobým modifikovaným nestresovým hladověním,
2. skupina 22 nemocných s nízkokalorickou dietou) autoři potvrdili efekt nestresového hladovění
a přísné nízkokalorické diety na hmotnost a body-mass index. Dále prokázali u obou skupin pacientů
významný pokles cholesterolu (p<0,01 vs p<0,05) a triacylglycerolů (obě p<0,01) a pozorovali statisticky
významnézvýšeníMPV(p<0,05) běhemredukcehmotnosti.Výsledky autorů ukazují eventuální zvýšené
riziko tromboembolických ischemických příhod u nemocných s preexistující aterosklerózou při redukci
hmotnosti a nutí k zamyšlení nad preventivními opatřeními u pacientů s kardiovaskulárním onemocněním.
Klíčová slova:
střední objem destiček, redukce hmotnosti, přísná nízkokalorická dieta, modifikované
nestresové hladovění
|