Souhrn:
V minulých deseti letech prodělala část potravinářského průmyslu zabývající se potravinovými doplňky neuvěřitelný rozvoj. Produkce těchto firem a zároveň jejich finanční obrat vzrostly několikanásobně. Vzhle¬dem k tomu, že u některých nutričních doplňků byl prokázán antioxidační, antiproliferační a protizánětlivý efekt in vitro, obrací se velká pozornost na jejich účinky u zdravého i nemocného konzumenta. Každý lékař by měl mít alespoň základní přehled o účinnosti nejčastěji používaných nutričních doplňků a o vhodnosti jejich použití u vybraných skupin pacientů. Tento článek poskytuje základní přehled o nejčastěji používa¬ných nutričních doplňcích (L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin a omega 3 polynenasycené mastné kyseliny), jejich působení, nežádoucích účincích a výsledcích klinických studií.
Klíčová slova:
potravinové doplňky, klinické studie, L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin, omega 3 polynenasycené mastné kyseliny.
|