Stanovení poměru D- a L- formy kyseliny asparagové ve tkáni
intervertebrálního disku jako ukazatel věku
Pilin A., Čabala R., Pudil F., Bencko V.
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN Praha Katedra analytické chemie PF UK, Praha Fakulta potravinářské a biochemicé technologie VŠCHT, Praha Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK, Praha |
|
Souhrn:
Určení věku stanovením koeficientu racemizace kyseliny asparagové z dentinu je považováno za
spolehlivou metodu. Bílkoviny, které jsou z dentinu izolovány jsou nekolagenní proteiny nebo kolagen. Vzhledem k tomu, že kolagen je jednou z nejrozšířenějších bílkovin v lidském těle, naskýtá
se otázka, zda D- formu kyseliny asparagové je možné stanovit i v jiných tkáních a použít koeficientu racemizace k určení věku. V této práci byl stanovován koeficient racemizace ve tkáni meziobratlového disku. Lyofilizovaná částka anulus fibrosus byla hydrolyzována a aminokyseliny
hydrolyzátu byly po derivatizaci stanovovány metodou plynové chromatografie na chirální kapilární koloně. Hodnoty koeficientu racemizace svědčí pro omezené možnosti určení věku z takto
připravené tkáně.
Klíčová slova:
určení věku - meziobratlový disk - racemizace kyseliny asparagové - chirální sepa-
race amiokyselin
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|