Souhrn:
V naší studii jsme vyšetřovali střevní propustnost s použitím testu s laktulózou, mannitolem a D-xylózou
u pacientů s celiakií. Do studie bylo zahrnuto 30 pacientů s celiakií před nastavením bezlepkové diety, jako
kontrolní soubor sloužilo 30 pacientů bez organického postižení trávicího ústrojí. Střevní propustnost je
statisticky významně zvýšena při použití indexů laktulóza/mannitol i laktulóza/D-xylóza u pacientů s neléčenou celiakií. U 23 pacientů jsme sledovali hodnotu střevní propustnosti před nastavením bezlepkové diety
a po 2-6 měsících jejího dodržování (kontrolováno snížením či normalizací hodnot protilátek proti gliadinu,
a/nebo endomysiu a retikulinu). Hodnota střevní propustnosti měřená indexy laktulóza/mannitol i laktulóza/D-xylóza statisticky významně poklesla, nikoliv však k normálním hodnotám. Test střevní propustnosti je
vhodným doplňkem, neinvazivním testem, při diagnostice celiakie a monitorování compliance k bezlepkové
dietě.
Klíčová slova:
celiakie – bezlepková dieta – střevní propustnost – laktulóza – mannitol – D-xylóza
|