ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ | |
Časopisy - Článek | |
Anglicky / English version | Čes. a Slov. Gastroent., 1999, roč. 53, č. 2, s. 51 - 55. |
Hypocholesterolemicky aktívne
výlisky paradajok a hrozna nemajú
protektívny vplyv na
dimetylhydrazínom indukovanú
karcinogenézu hrubého čreva potkana Bobek P. 1 , Galbavý Š. 2 1 Výskumný ústav výživy, Bratislava, Slovenská republika, riaditeľ MUDr. R. Šimončič, CSc. 2 Ústav patologickej anatómie LF UKo, Bratislava, Slovenská republika, prednosta prof. MUDr. M. Zaviačič, DrSc. |
|
Souhrn: Samci potkanov (Wistar) boli krátko po odstavení nasadené na semisyntetickú diétu s 0,3 % cho-
lesterolu a v troch týždňových intervaloch sa im aplikoval dimetylhydrazín (20 mg/kg hmotnosti).
V 8 týždňovom pokuse sa zistilo, že diéty s 15 % sušených mletých výliskov z paradajok alebo
bieleho hrozna (proti kontrolnej diéte s 15 % celulózy) výrazne, o 43 a 54 %, znížili hladinu sérové-
ho cholesterolu. Pokles celkového cholesterolu bol na úkor poklesu obsahu cholesterolu v lipopro-
teinoch s veľmi nízkou a nízkou denzitou pri súčasnom vzostupe obsahu cholesterolu
v lipoproteínoch s vysokou denzitou. Iba hroznové výlisky signifikantne znížili hladinu triacylgly-
cerolov v sére. Oba druhy výliskov o 34 a 48 % znížili obsah konjugovaných diénov v plazme a zvý-
šili o 78 a 39 % aktivitu superoxiddizmutázy v pečeni. Paradajkové ani hroznové výlisky nemali
vplyv na incidenciu a charakter fokusov aberantných krýpt na hrubom čreve.
|
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|
ZPĚT NA OBSAH | ||
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION | |
© 1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ |
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o. |
WEBMASTER |