Souhrn:
Ve druhé části přehledového článku jsou uvedeny funkční polymorfismy některých dalších genů, jejichž
produkty mají významnou úlohu v lipidovém metabolizmu. Z hlediska genetické variability se věnuje
zvláštní pozornost proteinu vázajícímu mastné kyseliny, lipoproteinové lipáze, jaterní lipáze a nukleárním
receptorům PPAR. Genové polymorfismy ovlivňují metabolické odpovědi na různé nutriční faktory,
např. účinek speciálních diet, na druhé straně může složení stravy modulovat expresi individuálního
genotypu. Při vývoji aterosklerózy a jejích kardiovaskulárních komplikací se rovněž uplatňují negativní
nutriční vlivy spolu s genetickou predispozicí. Lepší porozumění komplexním interakcím mezi geny
navzájem a mezi geny a nutričními rizikovými faktory by mohlo v budoucnu přinést nové preventivní
a terapeutické přístupy
Klíčová slova:
aterogenní dyslipidémie, genové polymorfismy, nutriční faktory, kardiovaskulární riziko.
|