Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Prakt. Lék., 2007, 87, No. 3, pp. 150-152
 
Glykemický index sacharidů -vztah k obezitě 
KUNEŠOVÁ M.1, HLAVATÝ P.1, LIPKOVÁ M.1, HLAVATÁ K.1, KALOUSKOVA P1., BAJZOVÁ M.2, KUNOVÁ V.1, MÁLKOVÁ I.3, LAJKA J4., ŠTICH V.2, HAINER V.1, WAGENKNECHT M.1 

1Obezitologické centrum Endokrinologický ústav, Praha Ředitel: doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. 2Oddělení tělovýchovného lékařství 3.LF UK Praha Vedoucí: doc. MUDr. Vladimír Štich, CSc. 3Společnost „Stop obezitě" (STOB) Vedoucí: PhDr. Iva Málková 4STEMMARK a.s., Praha Ředitel: Ing. Jan Tuček
 


Souhrn:

       Složení diety je jedním z faktorů, které se významně uplatňují při vzniku současné epidemie obezity. V posledních letech se diskutuje vliv složení a obsahu sacharidů a proteinů v redukčních dietách. Zvláštní pozornost je věnována glykemickému indexu v sacharidech v potravě. Za obecně známý je považován fakt, že potraviny s vysokým GI navozují vyšší vzestup glykémie a inzulinémie po jídle, a tím způsobují nižší oxidaci lipidů a jejich vyšší ukládání. Tímto mechanismem by potraviny s vysokým GI mohly přispívat k udržování nadměrné hmotnosti u obézních osob. U osob se sklonem k obezitě by jídla s vysokým GI mohla vést k vzestupu hmotnosti. Ve studiích zabývajících se úlohou glykemického indexu potravin v redukčních dietách však tyto výsledky nebyly jednoznačně potvrzeny. V práci jsou diskutovány studie, které se zabývaly srovnáním účinku potravin s vysokým a s nízkým glykemickým indexem. Celoevropská studie DIOGenes (Dieta, Obezita a Geny), která probíhá v současné době, se zabývá úlohou glykemického indexu sacharidů a zastoupení proteinů v dietě při léčbě obezity u obézních rodičů a jejich dětí. Její výsledky by měly napomoci k prohloubení znalostí v této oblasti.

        Klíčová slova: obezita, glykemický index, DIOGenes, dieta, sacharidy, bílkoviny.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER