Ateroskleróza, alkohol a diabetes
Bartoš V.
Centrum diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny, Praha, přdnostka prof. MUDr. T. Pelikánová, DrSc. |
|
Souhrn:
Diabetes je známým rizikovým faktorem aterosklerózy, mírná spotreba alkoholu muze snizovat
riziko kardiovaskulárních onemocnení. V prehledném referátu jsou uvedeny mozné mechanismy
antiaterogenního efektu alkoholu a klinické doklady o redukování kardiovaskulární morbidity
a mortality u mírných pijáku alkoholických nápoju. Cervené víno obsahuje polyfenolové látky
s antioxidacními vlastnostmi, metabolit alkoholu acetaldehyd blokuje tvorbu aterogenních pozd-ních
produktu glykace (AGE) a inhibuje oxidaci lipoproteinu. Diabetictí pacienti mohou mít pros-pech
z mírného pozívání alkoholických nápoju pouze tehdy, lze-li bezpecne vyloucit riziko
hypoglykémií.
Klíčová slova:
Ateroskleróza - Alkohol - Diabetes mellitus
Ateroskleróza, alkohol a diabetes
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|