ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ | |
Časopisy - Článek | |
Anglicky / English version | Čas. Lék. čes., 138, 1999, No. 4, p. 111-115. |
VĚK A ZMĚNĚNÉ STRAVOVACÍ
ZVYKLOSTI OVLIVŇUJÍ HYPERLIPOPROTEINÉMII
PO TRANSPLANTACI LEDVINY Teplan V., 1 Poledne R., Schück O., Štollová M., Mengerová O., 2 Vítko Š. Klinika nefrologie TC IKEM, Praha Laboratoř pro výzkum aterosklerózy, Kardiocentrum IKEM, Praha 2 Transplantcentrum IKEM, Praha |
|
Abstrakt: Východisko. Aterosklerotické postižení cév je nejčastější příčinou morbidity i mortality u nemocných po trans-
plantaci ledviny s dlouhodobou funkcí štěpu. Za nejvýznamnější rizikový faktor v jejím rozvoji je považována
sekundární hyperlipoproteinémie (HLP). Na rozvoji HLP se může podílet řada faktorů (chronická renální insufici-
ence, proteinurie, imunosupresivní léčba, dieta, přírůstek tělesné hmotnosti, věk, genetické faktory).
Cílem studie bylo sledovat změny lipidového spektra po transplantaci ledviny a zhodnocení významu jednotlivých
faktorů, které se na těchto změnách podílejí.
Metody a výsledky. V retrospektivní metabolické studii jsme po dobu 18 měsíců sledovali celkem 348 nemocných
po první kadaverozní transplantaci ledviny. Srovnávali jsme nálezy 34 nemocných (skupina I), kteří měli po celou
dobu sledování hodnoty celkového cholesterolu < 5,2 a triacylglycerolů < 2,3 se skupinou II (314 nemocných), kteří
měli tyto hodnoty zvýšené.
Průměrné hodnoty jednotlivých parametrů se lišily vysoce signifikantně (skupina I vs skupina II): cholesterol 4,6
± 0,4 vs 6,8 ± 1,5 (p < 0,001), triacylglyceroly 1,8 ± 0,8 vs 3,6 ± 1,6 (p < 0,001), LDL cholesterol 2,6 ± 0,6 vs 4,0
± 1,1 (p < 0,001), (vše v mmol/l) a HDL/celkový cholesterol 0,28 ± 0,07 vs 0,20 ± 0,09 (p < 0,01).
Nebyl prokázán rozdíl v incidenci izoforem apo E. Nelišily se ani průměrné hodnoty hladin cyklosporinu A: 394
± 114 vs 489 ± 202 (ng/ml) a renální funkce CKr 1,0 ± 0,6 vs 0,9 ± 0,3 (ml/s).
Ve skupině II byl signifikantně vyšší příjem energie 150 ± 20 vs 135 ± 25 (kJ), tuků 1,6 ± 0,3 vs 1,0 ± 0,2 (g/kg)
a disacharidů (o 50 %). Tomu odpovídal i signifikantně vyšší přírůstek BMI 27,4 ± 4,6 vs 23,8 ± 3,3 (p < 0,01).
Nemocní skupiny II byli též signifikantně starší (44,5 ± 14,1 vs 49,4 ± 12,5 roků, p < 0,01).
Závěry. Za jednu z hlavních příčin rozvoje HLP po transplantaci lze považovat nevhodné dietní zvyklosti
nemocných spojené s nadměrným příjmem energie, tuků a disacharidů a vzrůstem tělesné hmotnosti. Významný je
vyšší věk nemocných. Standardní nižší dávky imunosupresivních léků mohou mít zřejmě jen podpůrný účinek.
|
|
Objednat toto číslo jako -
FYZICKÁ OSOBA nebo
PODNIKATELSKÝ SUBJEKT
|
ZPĚT NA OBSAH | ||
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION | |
© 1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ |
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o. |
WEBMASTER |