Souhrn:
Vitamin C (kyselina askorbová) je duležitá hydrofilní látka s antioxidaením úeinkem. Autooi v úvodu popisují
možné následky ztráty schopnosti tvooit vitamin C u poedchudce elovika. Strueni je popsán metabolizmus tohoto
vitaminu, možnosti jeho suplementace a stanovení v biologických tekutinách. Nejvitší pozornost je vinována
metabolickým úeinkum vitaminu C, resp. zminám pozorovaným poi jeho nedostatku na jedné strani a po suplemen-
taci vitaminem C na strani druhé. Je popsán ochranný úeinek poed lipoperoxidací, v imuniti a karcinogenezi i v jiných
oblastech. Vitšina úeinku vitaminu C se dá vysvitlit jeho antioxidaením úeinkem. Autooi ukazují, že za ureitých
podmínek muže být podávání vitaminu C doprovázeno naopak prooxidaením efektem. Protože vitamin C pracuje
v souhoe s ostatními antioxidanty, je i jeho podávání u nemocí doprovázených oxidaením stresem nejúeinnijší
v rámci kombinovaných preparátu.
Klíčová slova:
vitamin C, kyselina askorbová, antioxidanty, lipoperoxidace.
|