Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Čes. slov. Farm. 52, 2003, č. 4, s. 181–185
 
Migrace vody v měkkých želatinových tobolkách 
KOLČÁK J.1, STUCHLÍK M.1, RABIŠKOVÁ M.2 

1IVAX-CR, Opava-Komárov 2Ústav technologie léků Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické univerzity, Brno
 


Souhrn:

       Výroba měkkých želatinových tobolek je jednocyklový výrobní proces závislý na kvalitě želatinové hmoty a vlastnostech náplně. Tobolky jsou citlivé na vlhkost vzduchu a vyžadují dodržení stanovení teploty při výrobě a skladování. Vlhkost (voda) může migrovat do stěny, případně až do náplně tobolek, a ovlivnit tak jakost a stabilitu vyrobených tobolek. Kvalitu tobolek ovlivňují také složení želatinové hmoty, složení náplně a migrace složek náplně do stěny. Tato experimentální práce se věnuje vlivu viskozity želatinové hmoty, tloušťky želatinových pásů a zvoleného způsobu sušení tobolek na migraci vody ze stěny do náplně tobolek. V souvislosti s uvedenými faktory se sleduje také vzhled náplně tobolek.

        Klíčová slova: měkké želatinové tobolky – stěna – náplň – migrace vody
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER