Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Čes. slov. Farm. 52, 2003, č. 6, s. 272–281
 
Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína 
KOLLÁR P., HOTOLOVÁ H. 

Farmaceutická fakulta Veterinární a farmaceutické Univerzity, Brno
 


Souhrn:

       V posledních několika letech se v odborné literatuře objevuje velké množství prací, které jsou věnovány pozitivním vlastnostem vína a látkám v něm obsažených, z nichž nejdiskutovanější je polyfenol resveratrol. Výsledky epidemiologických a experimentálních studií u člověka, na zvířatech a in vitro ukázaly, že polyfenoly obsažené ve víně, čaji, ovoci a zelenině působí příznivě na progresi i regresi aterosklerózy, mají antikancerogenní účinek a svými antioxidačními účinky působí proti dalším procesům souvisejícím s tvorbou reaktivních forem kyslíku a peroxidací lipidů v krevní plazmě a membránách. Na základě vědeckých studií se ukázalo, že resveratrol má protektivní účinky na kardiovaskulární systém, ovlivňuje metabolizmus lipidů, inhibuje oxidaci lipoproteinů o nízké hustotě (LDL) a agregaci trombocytů. Tato látka také vykazuje protinádorové a protizánětlivé vlastnosti a řadu dalších biologických účinků. Tato práce si klade za cíl popsat a souhrnně charakterizovat biologické vlastnosti hlavních účinných obsahových látek vína – flavonoidů a polyfenolů, s podrobnějším zaměřením na látku resveratrol, které se přisuzují nejzajímavější účinky.

        Klíčová slova: polyfenoly – resveratrol – antioxidační účinek
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER