Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Čas. Lék. čes., 141, 2002, No. 2, p. 55-60
 
SLOŽENI MASTNÝCH KYSELIN VE FOSFOLIPIDECH SÉRA A ÚČINEK INZULINU U NEMOCNÝCH S DIABETEM 2. TYPU  
Pelikánová T., Kazdová L., Chvojková Š., Baše J.  

Centrum diabetologie Institutu klinické a experimentální medicíny, Praha lnstitut postgraduálního vzděláváni ve zdravotnictví, Praha
 


Souhrn:

       Východisko. Účinek inzulínu v cffových tkáních je významně ovlivněn složením mastných kyselin (MK) v sérových a tkáňových lipidech. Cílem předkládané práce bylo analyzovat složení MK v sérových fosfolipidech (PL-S) u zdravých osob a u skupin nemocných s diabetem 2. typu s různou délkou trvání choroby, různým stupněm poruchy glukózové homeostázy a různým způsobem léčby a testovat vztahy mezi složením MK a účinkem inzulínu. Metody a výsledky. Vyšetřeno bylo 24 zdravých osob (ZO), 21 nově zjištěných nemocných (DMN) a dále 33 nemocných s diabetem trvajícím 5-101et, kteří byli léčeni pouze dietou (DMD; n=11) nebo perorálními antidiabetiky (DMH; n=21). Účinek inzulínu jsme hodnotili pomocí metabolické clearance glukózy během izoglykemického hyperinzulínového clampu při rychlosti podávání inzulínu 1 a 10 mU/kg.min (MCRg,~submax, MCRgwmax). U všech vyšetřovaných bylo metodou plynové chromatogra%e stanoveno složení MK ve fosfolipidech séra. Ve všech skupinách diabetiků jsme proti kontrolní skupině nalezli srovnatelný pokles účinku inzulínu (MCRg,~submax-DMN: 5,35±2,7 ml.kg'.miň', DMH: 5,38±2,17 ml.kg'min-', DMD: 5,8±2,5 ml.kg'miň' vs ZO: 10,9±3,3 ml.kg'miň'; p<0,01; MCRg,~max-DMN: 13,3±3,3 ml.kg'miň', DMH: 12,5±3,0 ml.kg'.miň', DMD: 13,3±3,0 ml.kg'.miň' vs ZO: 17,4±3,8 ml.kg'.miri'; p<0,05) a rozdíly ve složení MK: vyšší obsahy elongovaných, polynenasycených forem MK řady n-6, zejména kyseliny arachidonové (DMN: 10,98±1,79 %,DMD: 10,78±1,64 %,DMH: 10,97±1,7 % vs. ZO: 8,51±1,53 %; p<0,001) a snížení kyseliny linolové u DMN (p<0,001) a DMD (p<0,05). Obsahy nasycených a monoenových MK se nelišily. Zatímco u kontrolní skupiny koreloval účinek inzulínu pozitivně s obsahem kyseliny linolové a arachinové a negativně s obsahem nasycených MK ve fosfolipidech séra, u osob s diabetem tento vztah nebyl významný. Závěry. Nemocní s diabetem 2. typu vykazují proaterogenní posuny ve složení MK v sérových fosfolipidech. Složení MK v lipidech moduluje účinek inzulínu, ale nevysvětluje inzulínovou rezistenci u nemocných s diabetem.

        Klíčová slova: diabetes mellitus 2. typu, inzulínová rezistence, mastné kyseliny, kyselina linolová, kyselina arachidonová.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER