Souhrn:
Konzumace malého množství alkoholu brzdí rozvoj aterosklerózy, snižuje morbiditu a mortalitu na ischemickou chorobu srdeční i celkovou mortalitu. Mechanismus příznivého účinku alkoholu nebyl dosud objasněn, ale usuzuje se, že dochází ke změnám lipidového metabolizmu, k antioxidačnímu účinku a ke změnám hemostázy. Při mírném pití stoupá hladina HDL cholesterolu a klesá LDL cholesterol. Antioxidanty jsou uloženy zejména ve slupce hroznů, a tudíž hlavně v červeném víně. Alkohol snižuje hladinu fibrinogenu a zvyšuje tPA, inhibuje agregaci krevních destiček a klesá faktor VIIc. Alkohol působí protistresově, potlačuje strach, úzkost i stavy deprese. Optimální dávka alkoholu je 20 až 40 g denně u mužů a polovina této dávky u žen. Zdůrazněna je nutnost každodenního pití. Mezi pitím piva, vína nebo tvrdého alkoholu nejsou podstatné rozdíly. Velmi důležité je nepřekročit doporučenou dávku alkoholu.
Klíčová slova:
etylalkohol, víno, pivo, koncentráty, flavonoidy, HDL cholesterol, antioxidanty, hemostáza.
|