Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Čas. Lék. čes., 139, 2000, No. 24, p. 747-752
 
SNIŽUJE MÍRNÉ PITÍ ALKOHOLU VÝSKYT I ÚMRTNOST NA ISCHEMICKOU CHOROBU SRDEČNÍ? 
Šamánek M. 

Dětské kardiocentrum FNM, Praha
 


Souhrn:

       Konzumace malého množství alkoholu brzdí rozvoj aterosklerózy, snižuje morbiditu a mortalitu na ischemickou chorobu srdeční i celkovou mortalitu. Mechanismus příznivého účinku alkoholu nebyl dosud objasněn, ale usuzuje se, že dochází ke změnám lipidového metabolizmu, k antioxidačnímu účinku a ke změnám hemostázy. Při mírném pití stoupá hladina HDL cholesterolu a klesá LDL cholesterol. Antioxidanty jsou uloženy zejména ve slupce hroznů, a tudíž hlavně v červeném víně. Alkohol snižuje hladinu fibrinogenu a zvyšuje tPA, inhibuje agregaci krevních destiček a klesá faktor VIIc. Alkohol působí protistresově, potlačuje strach, úzkost i stavy deprese. Optimální dávka alkoholu je 20 až 40 g denně u mužů a polovina této dávky u žen. Zdůrazněna je nutnost každodenního pití. Mezi pitím piva, vína nebo tvrdého alkoholu nejsou podstatné rozdíly. Velmi důležité je nepřekročit doporučenou dávku alkoholu.

        Klíčová slova: etylalkohol, víno, pivo, koncentráty, flavonoidy, HDL cholesterol, antioxidanty, hemostáza.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER