Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Klin. Biochem. Metab., 11 (32), 2003, No. 1, p. 32–36.
 
Nutriční a analytické hodnocení dietní vlákniny – stanovení methanu ve vydechovaném vzduchu 
Tichá A.1, Hyšpler R.2, Zadák Z.2, Indrová M.1, Hyšplerová L.3, Churáček J.1 

1Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice 2Lékařská fakulta UK v Hradci Králové 3Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové
 


Souhrn:

       V této práci autoři specifikují metody hodnocení nutriční kvality dietních vláknin. Vlastní preventivní účinek na vznik řady civilizačních onemocnění tlustého střeva má fermentace rozpustné dietní vlákniny, vliv však má také působení nerozpustné vlákniny. Pro správnou interpretaci účinku vlákniny na trávicí ústrojí je vhodná metoda stanovení methanu či vodíku, konečných produktů fermentace vlákniny v tlustém střevě. V článku je popsána metoda stanovení koncentrace methanu ve vydechovaném vzduchu užitím plynové chromatografie a plameno-ionizační detekce. Variační koeficient stanovení reálného vzorku byl 2,05 %. Vydechovaný plyn byl jímán do speciálně upraveného plynojemu, naplněného nasyceným roztokem chloridu sodného a okyseleného kyselinou chlorovodíkovou. Ve studii jsme upřednostnili pro odběr vzorku použití náústku před maskou (podle porovnání u 10 zdravých dobrovolníků). Methan je markerem anaerobní fermentace (procesu probíhajícího v tlustém střevě) a vzniká fermentací dietní vlákniny. V příspěvku je uvedeno schéma methanogeneze, poslední části anaerobní fermentace. Stanovení koncentrace methanu ve vydechovaném vzduchu pacientů přináší informaci o fermentaci nestrávených zbytků potravy v tlustém střevě a odráží fyziologické a patologické stavy trávicího ústrojí. Dále byl touto metodou stanovován transit time po podání 20 g laktulosy, ve všech případech vzrostla koncentrace methanu ve vydechovaném vzduchu po 100–200 minutách. Plochu pod vzniklým koncentračním píkem lze použít jako jedno z kritérií pro hodnocení fermentovatelnosti dietní vlákniny in vivo. Zavedení dechových testů je vhodné zejména vzhledem k neinvazivitě metody. Oblast aplikace dechových testů je touto metodou rozšířena o hodnocení kvality nutričních doplňků.

        Klíčová slova: dechové testy, methan, dietní vláknina, anaerobní fermentace, plynová chromatgrafie.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER