Nutriční a analytické hodnocení dietní
vlákniny – stanovení methanu ve
vydechovaném vzduchu
Tichá A.1, Hyšpler R.2, Zadák Z.2, Indrová M.1, Hyšplerová L.3, Churáček J.1
1Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice 2Lékařská fakulta UK v Hradci Králové 3Pedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové |
|
Souhrn:
V této práci autoři specifikují metody hodnocení nutriční kvality dietních vláknin. Vlastní preventivní účinek
na vznik řady civilizačních onemocnění tlustého střeva má fermentace rozpustné dietní vlákniny, vliv však má
také působení nerozpustné vlákniny. Pro správnou interpretaci účinku vlákniny na trávicí ústrojí je vhodná
metoda stanovení methanu či vodíku, konečných produktů fermentace vlákniny v tlustém střevě. V článku je
popsána metoda stanovení koncentrace methanu ve vydechovaném vzduchu užitím plynové chromatografie
a plameno-ionizační detekce. Variační koeficient stanovení reálného vzorku byl 2,05 %. Vydechovaný plyn byl
jímán do speciálně upraveného plynojemu, naplněného nasyceným roztokem chloridu sodného a okyseleného
kyselinou chlorovodíkovou. Ve studii jsme upřednostnili pro odběr vzorku použití náústku před maskou (podle
porovnání u 10 zdravých dobrovolníků). Methan je markerem anaerobní fermentace (procesu probíhajícího
v tlustém střevě) a vzniká fermentací dietní vlákniny. V příspěvku je uvedeno schéma methanogeneze, poslední
části anaerobní fermentace. Stanovení koncentrace methanu ve vydechovaném vzduchu pacientů přináší
informaci o fermentaci nestrávených zbytků potravy v tlustém střevě a odráží fyziologické a patologické stavy
trávicího ústrojí. Dále byl touto metodou stanovován transit time po podání 20 g laktulosy, ve všech případech
vzrostla koncentrace methanu ve vydechovaném vzduchu po 100–200 minutách. Plochu pod vzniklým koncentračním
píkem lze použít jako jedno z kritérií pro hodnocení fermentovatelnosti dietní vlákniny in vivo. Zavedení
dechových testů je vhodné zejména vzhledem k neinvazivitě metody. Oblast aplikace dechových testů je touto
metodou rozšířena o hodnocení kvality nutričních doplňků.
Klíčová slova:
dechové testy, methan, dietní vláknina, anaerobní fermentace, plynová chromatgrafie.
|