Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Klin. Biochem. Metab., 9/30, 2001, No. 4, p. 187-193
 
Zdravotné riziká alternatívneho stravovania (súhrn výsledkov za r. 1995–2000) 
Krajčovičová–Kudláčková M. 

Ústav preventívnej a klinickej medicíny, Bratislava
 


Souhrn:

       Nulový alebo výrazne redukovaný obsah nutrientov (vitamín B12, vitamín D, n-3 mastn é kyseliny, metionín, jód, karnitín) v rastlinných zdrojoch potravy alebo inhibícia absorpcie železa, vápnika a zinku komponentami rastlinnej stravy tvorí riziká alternatívneho stravovania. V skupine vegetariánov (n = 83; rastlinná strava, mliečne výrobky, vajíčka) a v skupine vegánov (n = 48; len rastlinná strava) boli merané v porovnaní s priemer- nou vzorkou probandov tradičného stravovania (n = 79) hladiny vitamínu B12, homocyst eínu, celkových bielko- vín, železa, vápnika, zinku, kadmia, obsah n-3 mastných kyselín a hodnoty jodúrie. Alternatívne stravovanie typu vegánstvo má tieto zdravotné riziká: deficit vitamínu B12, hyperhomocysteinémia, deficit železa a vápnika, deficit metionínu, hypoproteinémia, nedostatok n-3 mastných kyselín, deficit jódu a vyšší obsah kadmia v krvi. U vegetariánov bol zistený deficit vitamínu B12 a ľahký deficit jódu. Bezrizikoví sú semivegetariáni (rastlinná strava, mliečne výrobky, vajíčka, biele mäso /hydina, ryby/).

        Klíčová slova: vitamín B12, n-3 mastné kyseliny, železo, vápnik, metionín, jód, kadmium, vegetariáni, vegáni.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER