Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Klin. Biochem. Metab., 11 (32), 2003, No. 4, p. 250–256.
 
Produkty pokročilé glykace u pacientů s chronickým abúzem alkoholu a nutriční parametry 
Kalousová M.1, 2, Zima T.2, Popov P.3, Špaček P.4, Braun M.4, Soukupová J.2, Pelinková K.2 

1Ústav lékařské biochemie 1. LF UK a VFN, Praha 2Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, Praha 3Oddělení pro léčbu závislostí 1. LF UK a VFN, Praha 4Revmatologický ústav 1. LF UK a VFN, Praha
 


Souhrn:

       Cíl práce: Vznik produktů pokročilé glykace (AGEs) je podmíněn aktuální metabolickou situací a ovlivněn výživou. Acetaldehyd tvořený v metabolismu etanolu by měl bránit vzniku AGEs, na druhé straně oxidační stres, který provází požívání alkoholu by mohl vznik AGEs potencovat. Cílem práce bylo studovat sérové koncentrace AGEs ve vztahu k vybraným nutričním parametrům u osob závislých na alkoholu. Materiál a metody: Sledovaná skupina se skládala z 23 jinak zdravých osob léčených pro chronický abúzus alkoholu. Pro srovnání bylo použito 22 zdravých kontrol. Skupina látek s charakteristickými vlastnostmi AGEs byla stanovena spektrofluorimetricky (excitace 350 nm, emise 435 nm) a je vyjádřena v arbitrárních jednotkách (AU) a v AU/g prot., pentosidin byl měřen pomocí HPLC a ostatní biochemické parametry byly stanoveny standardními klinickobiochemickými metodami. Výsledky: AGE-fluorescence byla signifikantně vyšší u chronických alkoholiků ve srovnání se zdravými jedinci (3,1 ± 0,5 . 105 AU vs 2,7 ± 0,4 . 105 AU, p<0,05, 4,3 ± 0,7 . 103 AU/g prot. vs 3,7 ± 0,5 . 103 AU/g prot., p<0,005), nenalezli jsme však rozdíl mezi sledovanými skupinami v sérové koncentraci pentosidinu (105,4 ± 29 nmol/l u alkoholiků vs 102,2 ± 23 nmol/l u kontrol). U pacientů s chronickým abúzem alkoholu AGEs korelují signifikantně negativně s leptinem (r = -0,46, p<0,05) a pentosidin s prealbuminem (r = -0,43, p<0,05). Nenalezli jsme ovšem vztah mezi AGEs a dalšími metabolickými parametry (glukosou, triacylglyceroly a cholesterolem). Závěr: Naše zjištění podporují komplexnější vztah mezi pokročilou glykací, oxidačním stresem a metabolismem etanolu a jejich souvislost s nutričními parametry.

        Klíčová slova: produkty pokročilé glykace, pentosidin, alkohol, etanol, závislost, leptin, oxidační stres.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER