Produkty pokročilé glykace u pacientů s chronickým abúzem alkoholu a nutriční parametry
Kalousová M.1, 2, Zima T.2, Popov P.3, Špaček P.4, Braun M.4, Soukupová J.2, Pelinková K.2
1Ústav lékařské biochemie 1. LF UK a VFN, Praha 2Ústav klinické biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, Praha 3Oddělení pro léčbu závislostí 1. LF UK a VFN, Praha 4Revmatologický ústav 1. LF UK a VFN, Praha |
|
Souhrn:
Cíl práce: Vznik produktů pokročilé glykace (AGEs) je podmíněn aktuální metabolickou situací a ovlivněn
výživou. Acetaldehyd tvořený v metabolismu etanolu by měl bránit vzniku AGEs, na druhé straně oxidační stres,
který provází požívání alkoholu by mohl vznik AGEs potencovat. Cílem práce bylo studovat sérové koncentrace
AGEs ve vztahu k vybraným nutričním parametrům u osob závislých na alkoholu.
Materiál a metody: Sledovaná skupina se skládala z 23 jinak zdravých osob léčených pro chronický abúzus
alkoholu. Pro srovnání bylo použito 22 zdravých kontrol. Skupina látek s charakteristickými vlastnostmi AGEs
byla stanovena spektrofluorimetricky (excitace 350 nm, emise 435 nm) a je vyjádřena v arbitrárních jednotkách
(AU) a v AU/g prot., pentosidin byl měřen pomocí HPLC a ostatní biochemické parametry byly stanoveny
standardními klinickobiochemickými metodami.
Výsledky: AGE-fluorescence byla signifikantně vyšší u chronických alkoholiků ve srovnání se zdravými jedinci
(3,1 ± 0,5 . 105 AU vs 2,7 ± 0,4 . 105 AU, p<0,05, 4,3 ± 0,7 . 103 AU/g prot. vs 3,7 ± 0,5 . 103 AU/g prot., p<0,005), nenalezli
jsme však rozdíl mezi sledovanými skupinami v sérové koncentraci pentosidinu (105,4 ± 29 nmol/l u alkoholiků
vs 102,2 ± 23 nmol/l u kontrol). U pacientů s chronickým abúzem alkoholu AGEs korelují signifikantně negativně
s leptinem (r = -0,46, p<0,05) a pentosidin s prealbuminem (r = -0,43, p<0,05). Nenalezli jsme ovšem vztah mezi
AGEs a dalšími metabolickými parametry (glukosou, triacylglyceroly a cholesterolem).
Závěr: Naše zjištění podporují komplexnější vztah mezi pokročilou glykací, oxidačním stresem a metabolismem
etanolu a jejich souvislost s nutričními parametry.
Klíčová slova:
produkty pokročilé glykace, pentosidin, alkohol, etanol, závislost, leptin, oxidační stres.
|