Souhrn:
Konzumaci sójových fytoestrogenů isoflavonoidové řady, představujících významnou složku potravy u východoasijských
národů, se připisuje řada příznivých účinků na lidské zdraví. Na druhé straně nedávné studie
prokázaly, že jsou inhibitory peroxidas zúčastněných v biosyntéze tyroidálních hormonů. Cílem studie bylo
zjistit, zda existuje vztah mezi aktuálními hladinami fytoestrogenů a laboratorními ukazateli tyroidální funkce.
Ve vzorcích 196 sér mužů i žen, získaných v rámci screeningu jodového deficitu, byly stanoveny – vedle hlavních
laboratorních ukazatelů funkce štítné žlázy, TSH, fT3 a fT4 – dva nejvýznamnější fytoestrogeny isoflavonoidové
řady, daidzein a genistein. V dotazníku, který probandi vyplňovali, byla rovněž otázka, co jedli v posledních 24
hodinách. Na základě odpovědí byli potom vyčleněni ti, kteří v době do 24 hodin před odběremkonzumovali sóju
či jiné luštěninové pokrmy. Aktuální hladiny fytoestrogenů ve skupině bez konzumace sóji a po její konzumaci
byly korelovány s hladinami tyroidálních ukazatelů s následujícími výsledky: U 14 konzumentů sóji s hladinami
obou fytoestrogenů nad 2 nmol/l byla zjištěna vysoce významná negativní korelace mezi hladinami fT3 a hladinou
genisteinu, zatímco korelace s TSH byla pozitivní na hranici významnosti. Průměrné aktuální hladiny obou
fytoestrogenů ± SD u všech probandů činily v součtu 0,76 ± 0,46 nmol/l. U celého souboru byla zjištěna pozitivní
korelace fytoestrogenů s TSH; odlišné výsledky byly zjištěny u obou pohlaví. Výsledky potvrzují hypotézu, že
isoflavonoidy z potravy, především genistein, mohou snižovat tvorbu tyroidálních hormonů.
Klíčová slova:
tyroidální hormony, fytoestrogeny, daidzein, genistein.
|