Souhrn:
Cíl práce: Shrnutí moderních přístupů v oblasti výživy hospitalizovaných dětí z pohledu současných poznatků
a výsledků vlastních studií. Cíleně byl proto studován systém výživy, který je možné poskytnout nemocným
dětským pacientům.
Výsledky: Opakované hodnocení stavu výživy hospitalizovaných pacientů často ukázalo na významné odchylky
jejich nutričního stavu v závislosti na charakteru onemocnění. Svědčí to o tom, že v procesu diagnostiky a léčby
dětských pacientů není věnována stavu výživy dostatečná pozornost. Studie z let 1997 - 1998 přinesla výsledky
způsobu nemocničního stravování dětí v ČR, rozdílů mezi menšími pracovišti a většími nemocnicemi. Ukázala
například, že trend v posílení významu výživné diety ve FN Motol vzrostl z 0,1%v roce 1981 na 9,0%v roce 1997.
V roce 2002 byla provedena studie stravovacích zvyklostí dětí, které byly hospitalizovány v dětské části FN Motol.
Prokázala, že dvě třetiny dětí ještě v době plného zdraví odmítalo některou složku potravy. V době nemoci, ještě
před přijetím do nemocnice, mělo v anamnéze 41,7 % dětí nechutenství, které plně přetrvávalo asi u 10 % i při
hospitalizaci. Na základě zjišťovaných skutečností autor navrhuje zavést skórovací systém hodnocení nutričního
rizika hospitalizovaných pacientů podle převzatého a dále modifikovaného modelu z jiných studií. V závěru jsou
shrnuty některé vlastní zkušenosti z pracoviště I. dětské kliniky z péče o výživu pacientů po propuštění z nemocničního
ošetřování. Zvláště je referováno o dlouhodobé domácí parenterální výživě, která je hlavní součástí léčby
některých závažných chronických onemocnění.
Klíčová slova:
nutriční anamnéza, nutriční stav, faktor nutričního rizika, nutriční intervence, dietní stravování,
klinická výživa, domácí parenterální výživa
|