Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Prakt. Lék., 2007, 87, No. 2, pp. 97-102
 
Riziko malnutrice a nutriční podpora u Alzheimerovy choroby  
SOBOTKA L.1, NAVRÁTILOVÁ M.2, JARKOVSKÝ J.3, SOLICHOVÁ D.1, HYŠPLER R.1, ZADÁK Z.1 ČÉŠKOVÁ E.2 

1Klinika gerontologická a metabolická Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta Hradec Králové. Přednosta: Prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc. 2Psychiatrická klinika, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno Přednostka: Prof. MUDr. Eva Čéšková, CSc. ^Institut biostatistiky a analýz Lékařské fakulty Masarykova univerzita, Brno Přednosta: Doc. RNDr. Ladislav Dušek, CSc.
 


Souhrn:

       Cílem naší studie bylo popsat nutriční stav u nemocných s Alzheimerovou chorobou a jedinců s demencí vaskulární etiologie. Současně jsme sledovali vliv nutriční podpory podávané formou sippingu na mortalitu a mentální funkce u těchto jedinců. Do dvouleté studie bylo zařazeno 165 jedinců (100 nemocných s Alzheimerovou chorobou a 65 jedinců s vaskulární demencí), kteří byli klienty 7 domovů pro seniory v České republice. Během prvého roku byl sledován spontánní příjem potravy, nutriční parametry a mentální funkce. V následujícím roce byli nemocní s Alzheimerovou chorobou rozdělení do dvou skupin. Jedna skupina dostávala ke standardnímu příjmu potravy nutriční doplněk (600 kcal denně - Nutridrink Nutricia). Druhá skupina dostávala pouze standardní příjem potravy. Nutriční parametry (MNA, tělesná hmotnost a BMI) a mentální funkce (MMSE) byly sledovány každé tři měsíce. Spontánní příjem potravy byl sledován kaž¬dé dva měsíce. Nutriční stav (MNA a BMI) byl signifikantně horší u nemocných s Alzheimerovou chorobou než u nemocných s vaskulární demencí. MNA signifikantně koreloval s BMI a spontánním příjmem potravy. U nemocných s Alzheimerovou chorobou nutriční podpora signifikantně zpomalila postupné zhoršování mentálních funkcí. Naše výsledky podporují názor, že péče o dobrou výživu a nutriční podpora jsou klinicky významné, neboť zpomalují postupné zhoršování mentálních funkcí u nemocných s Alzheimerovou chorobou.

        Klíčová slova: Alzheimerova choroba, nutriční podpora, mentální funkce, podvýživa.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER