Souhrn:
Biofilmy jsou společenství mikroorganismů s architekturou, na které se podílejí mikroorganismy
a jimi produkované biotické látky spolu se zachycenými organickými a anorganickými látkami
z vnějšího prostředí. Vážným problémem jsou v humánním lékařství. Mikrobiální biofilmová společenství
jsou problémem i v potravinářském průmyslu, kde patogenní mikroorganismy uvolněné
z biofilmové struktury mohou způsobovat kontaminace potravin a surovin pro jejich výrobu. Společenství
jako celek, ale i jednotlivé buňky, vykazují zvýšenou rezistenci k sanitačním a dezinfekčním
prostředkům, která způsobuje, že tyto komunity je nesnadné odstraňovat nebo mikroorganismy
v nich inaktivovat. Zejména modelové studie, molekulárně-genetické a mikroskopické
metody, mohou přispět k dalším poznáním, která povedou k prevenci a k inaktivaci mikrobiálních
společenství na kontaktních površích technologických zařízení potravinářských podniků. Dá se
očekávat, že tyto studie přinesou poznatky potřebné jak z pohledu lidského zdraví, tak pro zpracovatelské
a výrobní potravinářské závody.
Klíčová slova:
bezpečnost potravin – biocidní látky – eradikace biofilmu.
|