Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Pracov. Lék., 55, 2003, No. 1, p. 23–25
 
Asthma bronchiale jako symptom potravinové alergie 
Turčáni P., Jančíková J., Skřičková J. 

Klinika nemocí plicních a tuberkulózy LF MU a FN Brno, přednostka doc. MUDr. J. Skřičková, CSc.
 


Souhrn:

       Asthma bronchiale může být jedním ze symptomů potravinové alergie. Přichází-li nemocný do kontaktu s potravinou, která u něj vyvolává potíže v rámci zaměstnání, a je-li tato potravina příčinou astmatu, jedná se o profesionální asthma bronchiale. Ze všech onemocnění astmatem je profesionální astma zastoupeno asi 2–20 % případů. V literatuře popsané noxy, které jsou jeho příčinou, dosahují počtu asi 250. Nejčastější noxou způsobující profesionální asthma bronchiale je mouka, proto onemocněním nejvíce trpí pekaři a cukráři. V kazuistice popisujeme náš postup při stanovení diagnózy a její význam pro nás jako kliniky. Největším přínosem diagnózy profesionálního astmatu je totiž možnost terapeuticky využít omezení vyvolávající noxy. Stav nemocného se tak zlepšuje i bez navýšení dlouhodobě užívané medikace.

        Klíčová slova: potravinová alergie, příčiny profesionálního astmatu, vyvolávající noxy, stanovení diagnózy, terapeutické využití
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER