Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Klin. Biochem. Metab., 13 (34), No. 3, p. 124–126.
 
Vliv pravidelného pití bílého vína na hladiny vitaminů B6, B12 a kyseliny listové – vztah k homocysteinu 
Rajdl D., Racek J., Trefil L. 

Ústav klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice Plzeň
 

Fulltext


Souhrn:

       Cíl studie: Homocystein je považován za rizikový faktor aterotrombózy. Vitaminy B6, B12 a kyselina listová hrají důležitou úlohu v jeho metabolismu. Alkohol narušuje metabolismus homocysteinu. Naším cílem bylo sledovat změny ve výše uvedených vitaminech před pravidelným pitím bílého vína a po něm a korelovat tyto změny s hladinami homocysteinu. Typ studie: prospektivní observačně-intervenční studie. Název a sídlo pracoviště: Ústav klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice Plzeň. Materiál a metody: Do studie jsme zařadili 42 dobrovolníků z okolí Plzně, kteří 30 dní při večeři pili 375 ml bílého vína (navíc ke své základní spotřebě alkoholu). Vzorky krve byly odebrány před fází pití vína (S1), po ní (S2) a měsíc poté (S3). Ve všech vzorcích jsme změřili homocystein a vitamin B6; pro stanovení B12 a listové kyseliny jsme vybrali 26 účastníku s největšími změnami homocysteinu (S2-S1). Koncentrace homocysteinu a vitaminů B12 a kyselina listové byly změřeny imunochemickými metodami, hladina vitaminu B6 byla určena kolorimetrickou metodou. Pro hodnocení vlivu jednotlivých vitaminů na hladiny homocysteinu byla použita mnohočetná lineární regrese s homocysteinem jako veličinou závislou a vitaminy B6, B12 a kyselina listová jako veličiny nezávislé (aditivní efekt). Všechny výpočty byly provedeny programem R1.9.1 (http://www.r-project.org). Výsledky: Nepodařilo se nám prokázat rozdíly mezi naměřenými hodnotami vitaminů ve vzorcích S1, S2 a S3. Homocystein se významně zvýšil v S2 (vs S1, p < 0,0001) a poklesl v S3 (vs S2, p < 0,01), graf 1. Lineární model mnohočetné regrese s homocysteinem jako závislou veličinou a vitaminy B6 + B12 + kyselina listová jako proměnnými nezávislými ukázal statisticky významný regresní koeficient pro folát (R2 = -0,85 µmol homocysteinu/µg folátu, SE = 0,32; p < 0,05), zbylé vitaminy již signifikantní v tomto modelu nebyly (B6 [R2 = -0,004; SE = 0,003], B12 [R2 = -0,006; SE = 0,005]). Adjustovaný R2 pro celý model byl 0,24 (p < 0,05), graf 2. V modelu mnohočetné regrese se změnou homocysteinu (S2-S1) proti změnám vitaminů B6 + B12 + kyselina listová jsme nenašli žádnou statistickou významnost: změna kyseliny listové [R2 = -0,33; SE = 0,50], změna B6 [R2 = 0,004; SE = 0,025, p = 0,87], změna B12 [R2 < -0,001; SE = 0,003]). Adjustovaný R2 pro celý model byl -0,106 (p = 0,916). Závěr: Po každodenním pití 375 ml bílého vína nedochází k významným změnám koncentrací vitamínů B6, B12 a kyseliny listové. Koncentrace folátu byla v naší studii hlavním faktorem ovlivňujícím hladinu homocysteinu po pravidelném pití 375 ml bílého vína.

        Klíčová slova: homocystein, bílé víno, vitaminy, alkohol.
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER