Souhrn:
Cíl studie: Homocystein je považován za rizikový faktor aterotrombózy. Vitaminy B6, B12 a kyselina listová hrají důležitou
úlohu v jeho metabolismu. Alkohol narušuje metabolismus homocysteinu. Naším cílem bylo sledovat změny ve výše
uvedených vitaminech před pravidelným pitím bílého vína a po něm a korelovat tyto změny s hladinami homocysteinu.
Typ studie: prospektivní observačně-intervenční studie.
Název a sídlo pracoviště: Ústav klinické biochemie a hematologie Fakultní nemocnice Plzeň.
Materiál a metody: Do studie jsme zařadili 42 dobrovolníků z okolí Plzně, kteří 30 dní při večeři pili 375 ml bílého vína
(navíc ke své základní spotřebě alkoholu). Vzorky krve byly odebrány před fází pití vína (S1), po ní (S2) a měsíc poté
(S3). Ve všech vzorcích jsme změřili homocystein a vitamin B6; pro stanovení B12 a listové kyseliny jsme vybrali 26 účastníku
s největšími změnami homocysteinu (S2-S1). Koncentrace homocysteinu a vitaminů B12 a kyselina listové byly
změřeny imunochemickými metodami, hladina vitaminu B6 byla určena kolorimetrickou metodou. Pro hodnocení vlivu
jednotlivých vitaminů na hladiny homocysteinu byla použita mnohočetná lineární regrese s homocysteinem jako
veličinou závislou a vitaminy B6, B12 a kyselina listová jako veličiny nezávislé (aditivní efekt). Všechny výpočty byly
provedeny programem R1.9.1 (http://www.r-project.org).
Výsledky: Nepodařilo se nám prokázat rozdíly mezi naměřenými hodnotami vitaminů ve vzorcích S1, S2 a S3. Homocystein
se významně zvýšil v S2 (vs S1, p < 0,0001) a poklesl v S3 (vs S2, p < 0,01), graf 1. Lineární model mnohočetné
regrese s homocysteinem jako závislou veličinou a vitaminy B6 + B12 + kyselina listová jako proměnnými nezávislými
ukázal statisticky významný regresní koeficient pro folát (R2 = -0,85 µmol homocysteinu/µg folátu, SE = 0,32; p < 0,05),
zbylé vitaminy již signifikantní v tomto modelu nebyly (B6 [R2 = -0,004; SE = 0,003], B12 [R2 = -0,006; SE = 0,005]).
Adjustovaný R2 pro celý model byl 0,24 (p < 0,05), graf 2. V modelu mnohočetné regrese se změnou homocysteinu
(S2-S1) proti změnám vitaminů B6 + B12 + kyselina listová jsme nenašli žádnou statistickou významnost: změna kyseliny
listové [R2 = -0,33; SE = 0,50], změna B6 [R2 = 0,004; SE = 0,025, p = 0,87], změna B12 [R2 < -0,001; SE = 0,003]).
Adjustovaný R2 pro celý model byl -0,106 (p = 0,916).
Závěr: Po každodenním pití 375 ml bílého vína nedochází k významným změnám koncentrací vitamínů B6, B12 a kyseliny
listové. Koncentrace folátu byla v naší studii hlavním faktorem ovlivňujícím hladinu homocysteinu po pravidelném
pití 375 ml bílého vína.
Klíčová slova:
homocystein, bílé víno, vitaminy, alkohol.