Dietní vláknina a její vlivy na lidský
organismus
Tichá A.1, Hyšpler R.2, Zadák Z. 2, Indrová M.1, Hyšplerová L.3, Churáček J.1, Gasparič J.2
Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice Lékařská fakulta UK v Hradci KrálovéPedagogická fakulta, Univerzita Hradec Králové |
|
Souhrn:
Tato práce shrnuje dosavadní poznatky o dietní vláknině a jejich účincích na lidský organismus. V posledních
letech existují značné rozpory a nejednotnost v názorech a pojmech užívaných v této oblasti, proto autoři
v článku uvádějí definice a klasifikace dietní vlákniny. Klasifikace dietní vlákniny podle chemické struktury je
zobrazena v přehledném schématu. Nedílnou součástí je členění vlákniny na rozpustnou (SDF – Soluble Dietary
Fibre) a nerozpustnou (IDF – Insoluble Dietary Fibre) i popis funkce obou typů vláknin na gastrointestinální
trakt. Dále jsou charakterizovány jednotlivé typy dietních vláknin, jejich výskyt a obsah v potravinách, štěpení
a působení v gastrointestinálním traktu. V oddíle Význam vlákniny jsou popsány jednak konečné produkty
anaerobní fermentace dietní vlákniny v tlustém střevě, kterými jsou krátké mastné kyseliny (SCFA – Short Chain
Fatty Acid) – acetát, propionát, butyrát, dále vodík,methan a oxid uhličitý, a účinek těchto metabolitů na střevní
sliznici a jaterní 3-hydroxy-3-methylglytaryl-CoA-reduktasu. Významnou část tvoří výsledky studií zabývajících
se vlivem podávaných různých druhů dietní vlákniny (SDF či IDF) na metabolické a nutriční poruchy, popř. užití
dietní vlákniny jako prevence při vzniku kardiovaskulárních chorob (10letá studie Cardia). Autoři rovněž
upozorňují na negativní účinky vlákniny, jednak při nadbytku podávané vlákniny (např. při nadměrné konzumaci
čistých otrub) u veganů či makrobiotiků, jednak u pacientů se stomií. Pro pozitivní účinek má klíčový
význam podíl rozpustné a nerozpustné dietní vlákniny v přijímané potravě. Nutriční kvalitu vlákniny lze
hodnotit stanovením konečných produktů anaerobní fermentace po aplikaci definované vlákniny, např. stanovením
methanu ve vydechovaném vzduchu.
Klíčová slova:
dietní vláknina, definice a klasifikace vlákniny, rozpustná a nerozpustná vláknina, krátké
mastné kyseliny, methan.
|