Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Čes. a Slov. Gastroent., 1999, roč. 53, č. 2, s. 51 - 55.
 
Hypocholesterolemicky aktívne výlisky paradajok a hrozna nemajú protektívny vplyv na dimetylhydrazínom indukovanú karcinogenézu hrubého čreva potkana 
Bobek P. 1 , Galbavý Š. 2 

1 Výskumný ústav výživy, Bratislava, Slovenská republika, riaditeľ MUDr. R. Šimončič, CSc. 2 Ústav patologickej anatómie LF UKo, Bratislava, Slovenská republika, prednosta prof. MUDr. M. Zaviačič, DrSc.
 


Souhrn:

       Samci potkanov (Wistar) boli krátko po odstavení nasadené na semisyntetickú diétu s 0,3 % cho- lesterolu a v troch týždňových intervaloch sa im aplikoval dimetylhydrazín (20 mg/kg hmotnosti). V 8 týždňovom pokuse sa zistilo, že diéty s 15 % sušených mletých výliskov z paradajok alebo bieleho hrozna (proti kontrolnej diéte s 15 % celulózy) výrazne, o 43 a 54 %, znížili hladinu sérové- ho cholesterolu. Pokles celkového cholesterolu bol na úkor poklesu obsahu cholesterolu v lipopro- teinoch s veľmi nízkou a nízkou denzitou pri súčasnom vzostupe obsahu cholesterolu v lipoproteínoch s vysokou denzitou. Iba hroznové výlisky signifikantne znížili hladinu triacylgly- cerolov v sére. Oba druhy výliskov o 34 a 48 % znížili obsah konjugovaných diénov v plazme a zvý- šili o 78 a 39 % aktivitu superoxiddizmutázy v pečeni. Paradajkové ani hroznové výlisky nemali vplyv na incidenciu a charakter fokusov aberantných krýpt na hrubom čreve.

        Klíčová slova: výlisky paradajok a hrozna – dimetylhydrazín – karcinogenéza – hrubé črevo – lipoperoxidácia
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER