Souhrn:
Primární prevence může být velmi účinným nástrojem v boji s nádorovými onemocněními. Klade si za cíl redukci
mortality na nádorová onemocnění prostřednictvím snížení jejich incidence. V článku podáváme přehled nejdůležitějších
oblastí primární prevence, především diskutujeme zásady správné výživy a životosprávy. Charakterizujeme
vliv energie a souvisejících faktorů ve výživě, základní nutriční složky, jednotlivé potraviny a nápoje a konečně
význam zpracovávání, uchovávání a přípravy potravy z hlediska prevence zhoubných nádorů. V závěru každé části
formulujeme příslušná preventivní doporučení. V další části článku hovoříme o kouření, které je rizikovým chováním
nejen z onkologického hlediska. V závěru krátce diskutujeme další faktory podílející se na vzniku zhoubných nádorů
a možnosti jejich prevence. I když si uvědomujeme, že problematika primární prevence vyžaduje angažovanost celé
společnosti, jsme přesvědčeni, že lékaři v každodenních hovorech s nemocnými mohou udělat mnoho pro informovanost
veřejnosti. V článku předkládáme podklady pro tyto diskuze.
Klíčová slova:
primární prevence, onkologické riziko, zhoubný nádor, kouření.
|