Hodnocení biologického významu haptoglobinu v mozkomíšním moku
H. Kalistová, P. Adam, P. Nekola, O. Sobek, D. Zeman, P. Kelbich, L. Arnoštová, A. Tauberová, D. Tyl
Referenční laboratoř pro likvorologii a neuroimunologii, Neurologická klinika, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha |
|
Souhrn:
Ve skupině 3 486 pacientů s neurologickými chorobami byla sledována koncentrace haptoglobinu v séru a v likvoru. Zároveň byly stanovovány ostatní proteinové frakce: albumin, imunoglobuliny (IgA, IgM a IgG), a1-mikroglobulin, komplement (C3 a C4), antithrombin III, apolipoproteiny (apo A-I, apo A-II, apo B), proteiny akutní fáze (prealbumin, a1-antitrypsin, CRP, orosomukoid, fibrinogen, transferin) na analyzátoru Turbox- -Orion. Koncentrace haptoglobinu byly porovnávány s koncentracemi ostatních proteinových frakcí likvoru metodou regresní analýzy, a to nejprve ve skupině pacientů s normálními cytologickými a biochemickými nálezy v likvoru a dále pak po rozdělení sledovaného souboru podle přítomnosti jednotlivých cytologických a biochemických syndromů. Bylo pozorováno specifické biologické chování haptoglobinu, jenž se v likvoru chová jako zánětlivý marker. Výrazný vzestup jeho koncentrace byl pozorován u zánětlivých onemocnění CNS, taktéž maligní onemocnění jsou provázena vzestupem koncentrace haptoglobinu v séru i v likvoru.
Klíčová slova:
haptoglobin, cytologie likvoru, proteiny akutní fáze.
|