Na úvodní stránku ČLS JEP ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. Ev. PURKYNĚ
Časopisy - Článek
Na úvodní stránku ČLS JEP Aktuality O Společnosti O nakladatelském středisku Časopisy Vyhledávání Knihy Supplementa Katalog
 
  Anglicky / English version Čes. a Slov. Farm., 51, 2002, No. 2, p. 96-98
 
VLIV KYSELINY JASMINOVE NA PRODUKCI FLAVONOIDU KULTUROU JEHLICE ROLNI - ONONIS ARVENSIS L. IN VITRO  
TŮMOVÁ L., ZÁPALKOVÁ L. 

Katedra farmakognozie Farmaceutické fakulty University Karlovy, Hradec Králové
 


Souhrn:

       Byl zjištován vliv kyseliny jasmínové ve třech různých koncentracích (1000 mg/1; 10 mg/1 a 0,1 mg/1) na tvorbu flavonoidů v kultuře jehlice rolní - Ononis arvensis L. in nitro. Testované koncentrace kyseliny jasmínové byly aplikovány ke kalusové a suspenzní kultuře Ononis arvensis 4. týden růstu kultury a elicitace probíhala 12; 24; 48; 72 a 168 hodin. Statisticky významný nárůst obsahu flavonoidů byl zjištěn u všech aplikovaných roztoků kyseliny jasmínové po 12 hodinách elicitace, s výjimkou koncentrace c2 (10 mg/1) u suspenzní kultury. Nejvyšším výtěžkem bylo 55% zvýšení obsahu flavonoidů po elicitace kyselinou jasmínovou v koncentraci - ci (1000 mg/1) u kalusové kultury.

        Klíčová slova: Ononis arvensis - fiavonoidy - kyselina jasmínová - elicitace
       

Objednat toto číslo jako - FYZICKÁ OSOBA nebo PODNIKATELSKÝ SUBJEKT

  ZPĚT NA OBSAH  
 
 
| HOME PAGE | KÓDOVÁNÍ ČEŠTINY | ENGLISH VERSION |
©  1998 - 2008 ČESKÁ LÉKAŘSKÁ SPOLEČNOST J. E. PURKYNĚ
Výroba: NT Servis, s.r.o., provozovatel serveru P.E.S. consulting, s.r.o.
WEBMASTER