PITI BILEHO VINA K VECERI ODDALUJE ATEROSKLEROZU A PUSOBI ANTIKOAGULACNE
Šamánek M., 'Dobiášová M., 2Urbanová Z., 3Kašpar Z., ¢Omáčka A.
Kardiocentrum FNM, Praha 1Fyziologický ústav AVČR, Praha 2Klinika dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN, Praha 3Železniční poliklinika, Nymburk ¢Lázně Poděbrady, a.s., Poděbrady |
|
Souhrn:
Východisko. Zahraniční práce dokazují nepřímý vztah mezi pitím malého množství alkoholických nápojů a koronární příhodou. Cílem práce bylo zjistit, zda pití moravského bílého vína bude mít stejný vliv jako cizí vína na lipoproteiny a jestli snižuje hladinu %brinogenu. Dále jsme měřili odpověď krevního tlaku, tělesné hmotnosti, krevní glukózy a jaterního enzymu na pití bílého vína.
Metody a výsledky. Výsledek pití bílého moravského vína veltlínského zeleného (ročník 1999, obsah alkoholu 11,48 obj. %) byl studován u 50 mužů průměrného věku 44,4 let. Po čtyřtýdenní konzumaci 350 ml vína, tj. 40,2 g alkoholu každý den při večeři bez ovlivnění celodenní stravy jsme našli u 45 mužů statisticky významný vzestup lipoproteinů vysoké denzity (HDL) z hodnoty 1,17 na 1,25 mmol/1(p<0,001) a volného HDL cholesterolu z hodnoty 0,17 na 0,20 mmol/1 (p<0,0001) a velmi významný (p<0,00001) pokles průměrné hodnoty plazmatického %brinogenu z 3,77 na 3,35 g/1. Přísun většího množství sacharidů ve víně nezvýšil ani hodnoty triglyceridů, glykémie nebo tělesnou hmotnost a její index. Průměrný systolický krevní tlak 123,4 mmHg se nezměnil a diastolický nevýznamně poklesl z průměrné hodnoty 78,0 na 76,7 mmHg. Nepatrný pokles ALT z 0,60 na 0,59 pkat/1 nesvědčil pro jaterní posfižení.
Závěry. Každodenní večerní pití malého množství bílého moravského vína má obdobný příznivý efekt jako konzumace cizích alkoholických nápojů.
Klíčová slova:
lipoproteiny, HDL cholesterol, fibrinogen, krevní tlak, glykémie, ALT, BMI.
|