Souhrn:
Mykotoxiny jsou toxické metabolity, které jsou produkované toxinogenními mikromycety (plísněmi) v potravi-
nách. Mykotoxiny v potravinách byly stanoveny v řadě zemí Afriky, Asie, Severní a Jižní Ameriky, Austrálii a také
v Evropě. Problematika výskytu mykotoxinů v potravinách je významnější v zemích světa, kde jsou vhodnější
klimatické podmínky pro růst toxinogenních mikromycetů a produkci mykotoxinů. Mykotoxiny jsou jako etiologičtí
činitelé spojovány s celou řadou akutních a chronických onemocnění - mykotoxikóz u lidí (s ergotismem, alimentární
toxickou aleukií, aflatoxikózou, balkánskou endemickou nefropatií, onemocnění ze žluté rýže, karcinomem jícnu
atd.). Mykotoxiny mohou kontaminovat potravinový řetězec dvěma způsoby: primární kontaminace vychází z použití
mykotoxiny kontaminovaných surovin k výrobě potravin a sekundární kontaminace vychází z růstu toxinogenních
mikromycetů na potravině a z následné produkce mykotoxinů. Sledování mykotoxinů v potravinách, v lidské moči,
v krevním séru a mateřském mléce je v České republice zařazeno do systému Monitoringu zdravotního stavu
obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Riziko akutního toxického účinku mykotoxinů je v ČR obvykle
považováno za minimální. Za významné se považuje riziko pozdních toxických účinků (zejména karcinogenní riziko)
po příjmu velmi nízkých jednorázových nebo opakovaných koncentrací mykotoxinů v potravinách.
Klíčová slova:
toxinogenní mikromycety, mykotoxiny, mykotoxikózy, expozice člověka, hodnocení rizika.
|